ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Μονάδα Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ)
αναγγέλλει την διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου Εγκεφαλικών Βλαβών: Η Ολιστική Νευροψυχολογική Προσέγγιση, στην Αθήνα, στις 29 και 30 Μαρτίου 2019. Οι επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας και αναπηρίας σε παιδιά και ενήλικες. Μόνο το 2012 από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, προκύπτει ότι έχουν νοσηλευθεί σε κρατικά νοσοκομεία 37.000 περιστατικά με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες.
Οι επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες συνοδεύονται από μια πληθώρα συμπτωμάτων , όπως κινητικές και αισθητηριακές δυσκολίες, γνωστικά ελλείμματα, αλλαγές στη συμπεριφορά και στο συναίσθημα, που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργικότητα, την αυτόνομη διαβίωση και την κοινωνική επανένταξη. Η αποκατάσταση των επακόλουθων της επίκτητης εγκεφαλικής βλάβης είναι μια μακρόχρονη διαδικασία που απαιτεί εξειδικευμένη και σφαιρική παρέμβαση και υποστήριξη του ατόμου και του οικείου περιβάλλοντος. Ενδεικτικά, ο αριθμός των ατόμων που παραμένουν στο περιθώριο 5 χρόνια μετά από την εγκεφαλική βλάβη στην ΕΕ υπερβαίνει τα 6,200,000 και κάθε χρόνο αυξάνεται.
Στα πλαίσια των 10 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών, η ΕΛΕΠΑΠ διοργανώνει ένα διήμερο συνέδριο, που θα εστιάζεται στα χρόνια προβλήματα των επίκτητων εγκεφαλικών βλαβών. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στα γνωστικά, συμπεριφορικά και συναισθηματικά ελλείμματα, στη δυσκολία της αυτοεπίγνωσης, της αποδοχής και της επανένταξης και στον τρόπο που προσεγγίζονται μέσω του μοντέλου της ολιστικής νευροψυχολογικής αποκατάστασης.
Διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές στον τομέα της Νευροψυχολογίας και της Ολιστικής Αποκατάστασης και επανένταξης, όπως ο Dr. Yehuda Ben Yishay (USA), ο Dr. George Prigatano (USA), η Dr. Helen Zide (USA), ο Dr. Dan Hoofien (Israel), η Dr. Mathilde Chevignard (France), η Dr. Jaana Sarajuuri (Finland), η Dr. Barbara Wilson (U.K), η Dr. Fofi Konstantinidou (Cyprus) και ο Dr. George Dellatolas (France) , μαζί με καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, θα παρουσιάσουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις που εφαρμόζουν, τα αποτελέσματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην αποκατάσταση και επανένταξη των ατόμων με επίκτητες εγκεφαλικές βλάβες, με εισηγητικές ομιλίες, κλινικά παραδείγματα και αμφίδρομη συζήτηση με το ακροατήριο.
Το συνέδριο απευθύνεται σε ιατρούς αποκατάστασης, νευροχειρουργούς, νευρολόγους, παιδονευρολόγους, ψυχιάτρους, παιδοψυχίατρους, ιατρούς εργασίας, εντατικολόγους, νευροψυχολόγους, ψυχολόγους, ειδικούς θεραπευτές.
Σας περιμένουμε με πολλή χαρά σε μια γόνιμη διημερίδα, που ευελπιστούμε ότι θα προάγει την ανταλλαγή εμπειριών, την υιοθέτηση αναβαθμισμένων μεθόδων και την ενδυνάμωση συνεργασιών μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων και δομών. Στόχος όλων μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η επανένταξη παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με παράλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.
Λίγα Λόγια για την ΕΛΕΠΑΠ
Η ΕΛΕΠΑΠ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, www.elepap.gr, είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα, το οποίο για 80 ολόκληρα χρόνια αγωνίζεται για την αναγνώριση του δικαιώματος των παιδιών με κινητική αναπηρία και νευροαναπτυξιακά προβλήματα, να μεγιστοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους, να εκπληρώσουν τους προσωπικούς τους στόχους, να κατακτήσουν στο μέγιστο δυνατόν την αυτονομία τους και την ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο. Το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ είναι να συνεχίσει να βελτιώνει και να αναπτύσσει τις παροχές και τα προγράμματά της, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Στόχος είναι να συνεχίσει να παρέχει καινοτόμες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες αποκατάστασης, οι οποίες να εντάσσονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα, που λαμβάνουν χώρα σε ένα ασφαλές και οικείο προς τα παιδιά και τις οικογένειές τους περιβάλλον. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, δίνονται οι καλύτερες ευκαιρίες για την καλλιέργεια των ψυχοκινητικών δεξιοτήτων, για την ανεξαρτησία και την επίτευξη στόχων σε βρέφη , παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες.
Με την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά του προσωπικού, των εθελοντών, των δωρητών, της διεύθυνσης και του Διοικητικού Συμβουλίου, η ΕΛΕΠΑΠ συνεχίζει να στηρίζει περισσότερα από 1.000 βρέφη,παιδιά και ενήλικες στα έξι παραρτήματά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο. Είναι καθημερινός ο αγώνας για να μπορέσει να συνεχιστεί το όραμα της ΕΛΕΠΑΠ για «Βήματα Ζωής», για ευκαιρίες ένταξης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τους ενήλικες με αναπηρία στην Ελλάδα. Σήμερα, η ΕΛΕΠΑΠ έρχεται αντιμέτωπη με αυξημένες απαιτήσεις για παροχή υπηρεσιών, εξαιτίας των πολλαπλών κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες και της αυξημένης ανάγκης τους για στήριξη.
Τα παιδιά και οι ενήλικες της ΕΛΕΠΑΠ προσφέρουν καθημερινά παραδείγματα δύναμης, επιμονής, σκληρής δουλειάς, αποφασιστικότητας, και κουράγιου μπροστά στις αντιξοότητες, ενώ ως παραδείγματα συμβάλλουν ενεργά στην ευαισθητοποίηση και στην αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας.
Χορηγοί επικοινωνίας η Τράπεζα Πειραιώς και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Χορηγός Φιλοξενίας η Εθνική Ασφαλιστική.